Ik ben vorige maand weer bij mijn swager in spanje geweest. En daar kreeg ik van zijn vrouw een overheerlijk tapas. Onderandere "gehaktballetjes in amandelsaus" ik haar meteen het recept gevraagd. En ik heb nog meer recepten gekregen, die ik er met en met op ga zetten. Ik zag dat er op internet nog veel meer van dit soort recepten zijn en de meeste lijken wel wat op elkaar. Ik denk dat de smaakverschillen vooral in de soorten oliefolie, wijn en amandelen zitten.
Veel plezier met koken en alvast eet smakelijk.
Bereidingstijd ongeveer 30-45 min.
Zacht en romig van smaak
Ingredienten voor 6-8 personen
Voor de gehaktballen:
- 500 gram half om half gehakt
(het liefst van de slager en niet van de supermarkt op de hoek, kwaliteit van de slager is vaak beter en anders een andere slager zoeken) - 2-3 witte boterhammen zonder korst
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook, geperst (mag ook iets meer zijn, als je de mensen op een afstandje wil houden)
- 2 el fijngehakte verse bladpeterselie, plus extra voor garnering
- 2-3 el water (mag ook door witte wijn vervangen worden)
- 1 ei
- 1 tl cayennepeper
- 2 tl pittige paprikapoeder
- 2 el (Spaanse) olijfolie (het liefst verse oliefolie of een van een goede kwaliteit)
- Sap van een halve citroen
(niet lui zijn en een flesje pakken. Maar gewoon even een halve citroen persen) - peper, zout en nootmuskaat
Voor de saus: - Voor de Amandelsaus
- 2 el Spaanse olijfolie
- 100-125 gram blanke amandelen
- 25 gr wit brood
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 150 ml witte wijn
- 400 ml groentebouillon
- Peper en Zout
Voorbereiding
Doe voor de gehaktballetjes het brood in kom met het water (3 el) en ga ondertussen de peterselie, knoflook en ui fijn snijden. En doe dit bij het brood.Voeg het gehakt, ei, wat nootmuskaat en een beetje zout en peper toe. Kneed alles goed door elkaar tot een glad mengsel. Strooi wat bloem op een bord en bestuif je handen. Maak dertig balletjes van het mengsel en rol elk balletje dan door de bloem.Bereidingswijze
Verhit voor de amandelsaus de olie breek het brood in stukjes, doe deze met de amandelen in de pan en bak ze onder af en toe roeren. Doe de knoflook erbij. Schenk de witte wijn erbij en kook alles 2 minuten. Voeg zout en peper toe en laat het mengsel afkoelen. Schenk het amandelmengsel in een keukenmachine. Schenk de groentebouillon erbij en verwerk het mengsel tot een gladde saus. Schenk de saus terug in de pan. Voeg voorzichtig de gehaktballetjes toe en laat ze 25 minuten sudderen, tot ze gaar zijn. Proef de saus en breng hem zo nodig op smaak met zout en peper. Schenk de gehaktballetjes met de saus in een warme schaal voeg een scheutje citroensap toe en bestrooi het Tapas gerecht met peterselie. Serveer het loeiend heet, met knapperig brood om de saus op te deppen.Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de balletjes tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn. Als de balletjes klaar zijn bewaar je ze in een schone kom of bak. Ik heb er ook een filmpje van iemand anders bij gezet om een indruk te geven.